Не съм против високите сгради, но трябва да има ясни

...
 Не съм против високите сгради, но трябва да има ясни
Коментари Харесай

Главният архитект на София каза къде вижда новите небостъргачи

 Не съм срещу високите здания, само че би трябвало да има ясни правила за построяването им. Това съобщи арх. Здравко Здравков – основен проектант на София, по време на представянето на Закон за изменение и допълнение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, предава „ Фокус ”. „ Често ми задават въпроса дали съм срещу високите здания. Не съм срещу. Напротив, в 21 век би трябвало да имаме високи здания, само че те би трябвало да действат 24 часа. Да не умират в 19.00 часа вечерта, а в 07.00 часа да бъдат зареждани с коли, както ще се случи със постройките, които се построяват към площад „ Македония”. Това е друго от модерното градоустройство. Трябва да има ясни правила за създаване на високи здания, само че в същото време те би трябвало да са прелестно обезпечени с градски превоз и да действат непрекъснато”, акцентира арх. Здравков.

Той изясни, че с този законопроект се дава опция за високо строителство в две зони, които са ситуирани след 7-ми километър на бул. „ Цариградско шосе”. „ Тази територия е обезпечена със станция на метрото, лесни връзки с автомагистралите и изнасяне с градски превоз ", аргументира се той.

Основните акценти, които бяха показани в законопроекта са въвеждане на регламенти по отношение на високите здания, озеленяване, трафик и паркиране, градска среда, жилищни комплекси, понижаване на административната тежест и унищожаване на съществуващи ограничавания, предугаждане издаването на нови подзаконови нормативни актове, както и актуализиране на текстове по отношение на настоящата нормативна уредба. По време на представянето основният проектант уточни, че текстовете на законопроекта са съгласувани с катедра „ Конституционно право” на Софийския университет „ Св. Климент Охридски” и прикани общинските съветници да вземат интензивно присъединяване в дебатите.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР